Het paard heeft zich ontwikkeld om op een bepaalde manier te bewegen. Het is niet geëvolueerd met een ruiter op zijn rug, dus moeten wij ze voorbereiden. Het belangrijkste is dan ook om te rijden in harmonie met de natuurlijke gedragingen en gangen van het paard.

Het paard is een weerspiegeling van de perfectie van de natuurlijke wereld. Om ze in een gedomesticeerde wereld te brengen vereist kritisch denken. Paarden zijn, net als mensen, unieke individuen met fysieke limieten en talent. Het herkennen van deze limiet is erg belangrijk en is de veiligste manier om te voorkomen dat je je paard fysieke schade toebrengt.

Natuurlijke scheefheid:

Het paard links buigt zijn lichaam gelijkmatig in de bocht. Het is fysiek in staat om zowel links als rechts gelijkmatig in te buigen en wanneer het rechtuit loopt creëren zijn hoeven 2 “tracks”.

Het paard rechts kan niet goed naar rechts inbuigen. Dit paard is “scheef” en creëert multi-tracks wanneer het rechtuit loopt.

Een paard rijden dat niet recht of verzameld is, hoeft geen probleem te zijn wanneer het gewoon “free forward” of freestyle rijden betreft zoals een buitenrit of lichte arbeid in de bak.

Natuurlijke scheefheid kun je oplossen met de juiste training en/of huisvesting! Wanneer dit genegeerd wordt en het paard wordt competitief gereden, en dus regelmatig onderhevig is aan mentale en fysieke druk, is het risico op het ontwikkelen van hoefkatrol aanwezig.

Hoefkatrol komt steeds vaker voor en is 100% te voorkomen wanneer de 4 pijlers van natuurlijke hoefverzorging worden toegepast.

„Forsake the use of violence on defence of reason. Remember, horses are unique with minds of their own and need to be related to as such if we are ever to have enjoyable and productive relationship with them.“ —  Jaime Jackson