Bij natuurlijke hoefverzorging kijken we naar het hele paard en zijn omgeving. Ik begeleid en adviseer aan de hand van de 4 pijlers van natuurlijke verzorging die aan de basis staan voor een gezond paard en zijn hoeven.

  1. Bekapping
  2. Dieet
  3. Huisvesting
  4. Omgang / Horsemanship

Bekapping

Bij de bekapping wordt natuurlijke slijtage aangebracht (gesimuleerd) met in het achterhoofd het model (van de hoef) van het wilde paard.

Dieet

We weten nog steeds niet goed wat het natuurlijke dieet van een paard is. Er is nog geen gekwalificeerd onderzoek naar gedaan. Toch weten we dat goede kwaliteit hooi, water en mineralen 24/7 ter beschikking moet zijn voor het paard en aan de basis staan voor een gezond paard. Dit klinkt makkelijk maar kent veel uitdagingen in Nederland.

Huisvesting

Voor de algemene gezondheid van het paard is de juiste huisvesting erg belangrijk. Paarden hebben een veilig leefomgeving nodig die zo dicht mogelijk aansluit bij hun natuurlijke behoeften. Hoe meer wij hier van afwijken hoe meer stress er ontstaat. Veel langdurige stress zorgt voor mentale en fysieke gezondheidsklachten. De connectie tussen stress en hoefziektes zoals onder andere hoefbevangenheid is wetenschappelijk aangetoond. De huisvesting die het dichts bij de natuurlijke behoefte van het paard komt is het Paddock Paddock concept.

Horsemanship

Natural Horsemanship betekend vrij vertaald ‘natuurlijke band tussen mens en paard‘. Als je begrijpt hoe een paard denkt, beweegt, leert en je weet waar zijn behoeftes liggen kan je dit gebruiken in jouw omgang met het paard. Zo voorkom je ongezonde stressvolle situaties die van invloed zijn op de (hoef)gezondheid van het paard.